Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Az oldal folyamatos szerkesztés alatt....

Murakeresztúr szellemi értékeiA falu első írásos említése 1347-ből való Keresztur néven. A község a jelenlegi nevét, a Murakeresztúrt, 1926-ban vette fel. Valószínű, hogy bencés apátság volt itt. A Szentkereszt tiszteletére monostort létesítettek. Talán a Hahót nemzetség volt a létrehozó. 1566-ban a török felégette a települést, a lakosság a környező lápvilágba menekült. A község 1570-ben Széchy Margit tulajdonába került. Történetéről bővebben, a Zala megye kézikönyvében olvashatunk.

A Zalai közlönyben érdekes információkat találunk Murakeresztúrról az 1925-1931 közötti évekről. A közlönyöket a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár és a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár digitalizálta és tette elérhetővé mindenki számára.

A Magyar Nagylexikonból megtudhatjuk, hogy lélekszáma 1910-ben 1663 (horvát, magyar), 1990-ben 2076 (48% horvát), 2001-ben 1957 fő volt. Az Új magyar lexikon szerint 1960-ban 2390 lakosa volt a településnek.

1998. március 31-én zárult annak az összefoglalónak az adatgyűjtése, mely a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl. Részletes történeti feldolgozást és nagyon gazdag adattárat olvashat itt az érdeklődő.

Régi fényképeket találunk az 1967-ben készült Zalai fotóalbumban.

A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit felgyűjtötték. Erről olvashatunk a Zala megye földrajzi nevei című műben.

Murakeresztúr neves szülöttei.

Murakeresztúr honlapján a település elérhetősége, polgármestere, jegyzője, a képviselőtestület névsora, valamint számos hasznos és érdekes információ található.

2000 novemberében zárult az adatgyűjtése a Ki kicsoda Zala megyében? c. kiadványnak, mely összegzi az addig megjelent adatokat Murakeresztúrról.

Murakeresztúron az Általános Iskolában a Zrínyi Napok keretében minden évben megemlékeznek gróf Zrínyi Miklós költő és hadvezérről. A Zrínyi-Újvár történetéről és más információkról itt olvashatunk.

A Keresztúri napokat minden évben szeptember 27-29. között tartják, mely idegenforgalmi eseménynek számít.

A murakeresztúri Falu-tv heti két este sugároz műsort, melyet a Közművelődési Egyesület működtet.

További érdekességeket tematikus linktárunkban olvashatnak.

Kedves Látogatónk!
Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy jelezze az alábbi e-mail címen:

palosine@nagykar.hu
Pálosi Istvánné (Rózsa)